Materiāls izdrukāts no www.upb.lv         
 

  

| 14. 09. 2009 | Pērle no stikla un betona [Byggeindustrien]

Raksts norvēģu žurnālā Byggeindustrien par UPB objektu Izglītības pārvaldes konferenču centru SMYKKESKRINET Oslo, Norvēģijā (UPB stiklotās konstrukcijas - projektēšana, ražošana, piegāde, montāža, kopējā stiklotā virsma 600 kv.m).

 

 

Tai skaistākajai pērlei nebūt nav jābūt lielākajai. Labs piemērs tam ir jaunais Izglītības konferenču centrs.
Mēs nedomājot varam aprakstīt 1,794 kv.m lielu ēku par mazu pērli. Ne tikai tāpēc, ka tā atšķiras no pārējam galvaspilsētas būvēm tajā daļā, kur pārsvarā dominē 1880- gadu būvniecība. Bet arī tādēļ, ka arhitektūra, ar stikliem abās ēkas pusēs un prasīga būvniecības tehnika, ir devusi konsultantiem un būvniekiem izaicinājumu, ko vajadzēja atrisināt. Lielākā daļa no esošajām tehniskajām instalācijām ir integrēta un ielikta gaismās, veidņu betonā.

 

VĪZIJA


Tiem, kas darbojās droši vien vajadzēja būt vīzijai par kaut ko neparastu, sevišķu, jo projekta nosaukums celtniecības laikā bija Smykkeskrinet (Dārgumu lādīte), bet tagad tas saucas Skolotāju Nams, Izglītības konferenču centrs, kas tiks arī tā lietots. Dažiem mums ir jāatvaino, ka mēs vēl joprojām izvēlamies šo ēku saukt ierastajā Smykkeskrinet vārdā. Jaunbūve atrodas Osterhausgata (Osterhaus ielā), bet tai ir savienojumi cauri kvartālam līdz Izglītības pārvaldes galvenajai ēkai, kas atrodas uz Hausmannsgate 17. 

 

Izglītības pārvalde 2003. gadā nopirka zemes gabalu, kas nebija izstrādāts un blakus esošo pagalmu. Starp daudzām alternatīvam, ko tur vajadzētu celt, izcēlās Konferenču centrs. Šajā būvniecības līmenī Izglītības ministrija pieņēma darbā Aase Būvniecības Administrāciju, lai tie uzņemas atbildību par projekta un būvniecības vadību. Noturētajā arhitektu konkursā, žūrija varēja skaidri ieteikt priekšlikumus tajā laikā mazajam tikko darbu sākušajam arhitektu birojam Element Arkitekter.


Konkursa priekšlikumā mēs ierosinājām stiprus mākslas elementus fasādē, kuriem ir jāsastāv no simboliem un tekstu. Bija vēlama arī stāvvieta uz vietas. Mēs mēģinājām šo lietu izlaist, un rezultāts ir lielisks. Tā kā zemes gabals bija neliels, tad mašīnu novietošana tur samazinātu gan arhitektonisko izteiksmi, gan izmantošanas iespējas, saka arhitekte un partnere Cathrine Vigander no Element Arkitekter AS.
Par spīti mazajam objektam, bija ejams tāls ceļš. Zemes gabals un pagalms tika pārtaisīts par ēku. Bet tāpēc, ka projektam bija tik augsta kvalitāte, gatavības signāls tika dots tikai konferenču centram. Bet mums vajadzēja iekļaut arī pagalmu un attīstīt ēkas arī tur. Taču ir tikai pagalma daļas, kas ir izmantotas blakus funkcijām, kas balstīs jaunbūvi. Tiks taisīti arī mansarda dzīvokļi šajā pagalmā, lai nesamazinātu dzīvojamo vienību skaitu, stāsta Elisabeth Aase no Aase Būvniecības administrācijas.

 

GALVENAIS LĪGUMS

 

Aicinātais līgumu konkurss tika noteikts 2007.gadā, kur galvenais līgumslēdzējs tika ievēlēts Tronrud Entrepretør. Tehniskie līgumi tika Totaltek par elektrību, Andersen&Aksnes Rørleggerbedrift – par caurulēm un Randem&Hubert – par ventilāciju. „Viss,” atbild projekta vadītājs no Tronrud. Nils Erik Hansen tika sakontaktēts ar jautājumu, kādi izaicinājumi viņiem nācās pārvarēt. „Galvenais izaicinājums bija divas mantojamās kaimiņu ēkas abās pusēs, kuras vajadzēja uz laiku iesaldēt. Bet arī betona darbi ar redzamām virsmām un rakstiem, kā arī tehniskās instalācijas, kurām bijā jābūt slēptām, bija grūti darbi,” viņš turpina, „papildus tam, zemes gabals ir ļoti šaurs, pagalmu iekļauts un ar minimālu glabāšanas vietu.”

 

ELEMENTU MAIŅA

 

Lai neizaicinātu divas blakus esošās vecās mājas, tika izmantots presētie pāļi. Bija nodrošināta daļēja izrakšana, kur ievērojamas masas daļas, arī dabīgās piesārņotās masas, tika izvestas uz poligoniem. Pagalma daļa, kuru vajadzēja iekļaut, tika pilnībā nojaukta. Siju pārsegumi visos stāvos tika nojaukti un mainīti stāvu augstumi, piemērojot tos jaunajai ēkai. Te atrodas vairākas balsta funkcijas, ieskaitot svarīgas evakuācijas kāpnes, noliktavas iespējas un virtuve kafejnīcai ceturtajā stāvā. Ārpuse ir mānīga – zem vecajām eksistējošajām ķieģeļu fasādēm ir notikusi pilnīga veco elementu maiņa.
Foajē sastāda visu pirmo stāvu. Dabīga atpūtas zona un reģistrācija vienlaikus līdz 100 cilvēkiem. Apakšējā stāvā ir ģērbtuves, tualetes un tehniskā istaba. Konferenču zāle, kura var uzņemt 270 cilvēkiem, var tikt dalīta divās daļās. Ceturtajā stāvā ir jumta terase, sava veida virsējā pagalma telpa, sasaistīta ar kafejnīcu.

 

SAREŽĢITĀ BETONA IELIEŠANA

 

Nesošā sistēma ir no lieta betona, metāla un saliekamajām detaļām. Jumts virs ēdnīcas un kāpņutelpu daļas ir taisītas no TRP-metāla plāksnēm. Kāpņu laidi un laukumi, liftu šahtas un liela daļa no sienām ir taisītas no lieta betona. Raksts vertikālajās lietajās plāksnēs tika atrisināts, izmantojot standarta veidņu plāksnes no PERI ar piemontētu finieri plākšņu platumā un iedalīts vertikāli katrus 110 cm. Kopā ar stieņu caurumiem veidnēs, lietajās betona sienās līnijas veidojas pēc finiera savienojuma raksta. Liftu šahta ir taisīta pēc tradicionālajām veidnēm, izmantojot tāda paša izmēra finieri un stieni, ievietotu atbilstošā augstumā kā piestiprinājumu sienai. Papildus arī kāpņu laidi veidoti pēc tradicionālajām veidnēm, kur arī plākšņu iedalījums un stieņu caurumi ir veidoti rakstā. Kāpņu dzega un laids ir projektēts un taisīts no betona. Tās tiek uzliktas uz metāla sijām un piestiprinātas pie sienas pret lifta šahtu. Kāpņu laidi radīja daļēji lielas tehniskas problēmas un ne mazākas, lai izveidotu drošības sistēmu betona darbiniekiem. „Montētāji izveidoja sev speciālu sistēmu, lai dabūtu metāla sijas vietās. Šahtu sienas vajadzēja ieliet pirms kāpņu laida. Metāla sijas tika novietotas sagatavotā šahtas sienas atvērumā un stumtas vietā, paralēli ar betona pildīšanu formās. Metāla savilcēji tika nekavējoties piemetināti armatūrai un siena piepildīta ar betonu. Ar cilindru, pilnu ar betonu, un mazu vietu priekš betona vibrēšanas zem un ap sijām, šī operācija bija kā sacensība ar pulksteni, lai betons par ātru nesacietētu un liešana neizdotos, skaidro Tronrud projekta vadītājs – Trond Berget-Ausland. Visām redzamajām betona virsmām projektā tika izmantots balts Portland cements no Ålborg veida ar parastu pelēku akmens faktūru. Tas dod gaišāku virsmu nekā parastais betons. Šī veida betona izmantošana prasa, lai tehnika un veidnes tiek rūpīgi regulāri tīrītas. Ar lielajām stikla fasādēm māja ir gaiša ar impulsiem no vairākām pusēm, taču nesaudzīga pret paviršībām un viļņojumiem.

 

PROFESIONĀLS DARBS

 

Tronrud Entrepretør nav bez pamata lepni par padarīto. Ir jāpiemin liela dedzība un laba attieksme no visiem konsultantiem, darbuzņēmējiem un piegādātājiem. „Mēs esam lepni, ko mūsu profesionāļi ir paveikuši. Tie precīzie savienojumi un pārejas, ielietās vadlīnijas elektriķiem un cauruļu licējiem, un ieliktie nerūsējošie metāla leņķīši kāpnēm ir uztaisīti ar milimetru precizitāti. Mums šad tad bija cilvēks, kas sēdēja un lasīja rasējumus pa naktīm, lai būtu pilnībā sagatavots nākošajai dienai,” saka Berget Ausland.

 

NOTURĪBAS PRINCIPS

 

Izglītības pārvalde ir likusi uzsvaru, lai atvērtu videi draudzīgu ēku. Desmit enerģijas avoti, līdz 150 m dziļi ir labiekārtoti, lai dabūtu ūdens vadošu sistēmu sildīšanai un dzesēšanai. Tās ir savienotas ar Izglītības pārvaldes galveno ofisu, tā lai enerģija var tikt izmantota arī tur. Aukstākajos laikos šī sistēma var tikt papildināta ar centralizētās siltumapgādes tīklu. Papildus izmaksas par siltuma pumpjiem un enerģijas avotiem ir aprēķinātas, ka atmaksāsies tuvākajos piecos gados, ietaupītu enerģijas izmaksu formā.
Iekšējās kāpnes nav tikai priekš komunikācijas saites, tās ietver arī divas svarīgas funkcijas. Tur atrodas caurule gan apsildīšanai, gan atdzesēšanai un tā darbojas gan kā siltuma krāsniņa, gan kā dzesēšanas centrāle. Papildus tam viscaur ir siltinātās grīdas.

 

STIKLA FASĀDES

 

Skatu aizturoša ir fasāde pret Osterhausgatan (Osterhaus ielu), kas ir 207 km2 liela. Tā sastāv no 50% tīra stikla. Pārējais ir apstrādāts stikls zīdspiedē (matēts). Zīdspiedes simboli atrodas stikla viena slāņa iekšpusē, kas darbojas arī kā saules aizsargs.
Fasāde ir abstrakcija. Tas ir kaut kas, kam ir jādod asociācijas priekš mācīšanās un izglītības. Doma ir tāda, ka tad, kad kāds pārvietojas pa kāpnēm, tas saņem šos simbolus uz sevis, saka Vingander.
Māksla ir arī izmantot enerģijas īpašības.
„Šī ir uz nākotni vērsta būve un labs piemērs tam, ka var tikt izmantotas lielas stikla fasādes, vienlaikus fokusējoties un vidi un enerģiju,” apstiprina Aase un Vigander.

 

Pilna publikācija norvēģu val.

 

Avots: žurnāls Byggeindustrien 11/2009

 
 
 
    Izdrukāt